Foto: Linnea Wedelin

Elda säkert


Friluftsliv och lägereld hör ihop! Människan har eldat sedan urminnes tider, men för att göra upp en eld krävs rätt teknik och förberedelser. Vi har samlat 7 värdefulla tips om grundläggande eldningskunskaper för att elda säkert, allt från den bästa eldplatsen till hur du återställer naturen efter dig. Du får även tips på enkelt pyssel för att skapa ditt eget tändmaterial.

1. Får jag elda här?

Först och främst behöver du ta reda på om det råder eldningsförbud. Det gör du enklast genom att besöka din kommuns hemsida. Länsstyrelsen uppdaterar också med information om var det rådet eldningsförbud. Du kan även läsa om Allemansrätten och eldning på Naturvårdsverkets hemsida.

2. Den bästa platsen

Är en plats i lä, gärna med grus eller sandmark som underlag. Gräv en liten grop och bygg en mur runt eldstaden med hjälp av stenar, det skyddar marken samtidigt som det förstärker känslan av en mysig lägereld! Undvik att göra en eld på eller intill klipp- och berghällar, värmen från elden kan göra att berget spricker och skadas. Torrmark, träd, stubbar och eld hör inte heller ihop. Det krävs bara en liten gnista för att elden ska få fart i det torra gräset. Elden kan även ligga och pyra nere i marken långt innan den flammar upp.

3. Torrt material, bränsle och syre (och vatten nära till hands)

Detta är grundförutsättningarna för att lyckas med elden och hålla den vid liv. Samla på dig tändmaterial under vandringens gång så att du är väl förberedd. Tändmaterial kan vara allt från näver till torra kvistar, grenar och bark som ligger på marken. Enligt Allemansrätten får man plocka kottar och pinnar som ligger löst på marken, annars måste man alltid fråga markägaren om lov innan.

Du kan även förbereda en eldpåse med tändmaterial som du har hemma: tändstickor, tidningspapper, bomullstussar med vaselin, ett ljus eller tändkottar brinner bra. Eldpåsen bör vara vattentät så tändmaterialet håller sig torrt. En helt vanlig plastpåse funkar alldeles utmärkt.

4. Gör upp en eld med tändstål

Att göra upp en eld med tändstål kan vara en utmaning, men lite övning och rätt teknik går det fort att få fyr på elden. Det viktigaste är att ha ett bra tändmaterial, exempelvis näver, som gnistrorna från tändstålet kan få fart i. Dela nävret smått eller rugga upp ytan och placera nävret i eldstaden. Placera tändstålet framför nävret och dra sedan metallbrickan eller baksidan av din kniv mot tändstålet för att skapa gnistor. När det börjar ryka och elden tar fart bygger du sakta på med vedträn.

5. "Veden är för blöt, den här elden får vi aldrig fart på..."

Regn och rusk hör utelivet till och blöt ved kan vara svår att få fart på, dessutom ryker den mycket mer än torr ved. Spänta av några lager av det blöta vedträet med hjälp av en kniv eller späntkniv, så kommer du snart in till en torr kärna som funkar bättre att elda med. De blöta bitarna torkar fort i solen och blir bra som tändmaterial.

Pyssla ihop ditt eget tändmaterial! Tälj en fjädersticka av en pinne. Dra knivseggen från mitten av stickan och tälj långa, smala spån neråt, utan att spånen går av. Fortsätt tills du kommer in till mitten av pinnen och spånen har krusat sig till en boll. Perfekt tändmaterial som även är roligt att göra.

6. Njut under uppsikt

Glöm inte bort att njuta av det sprakande ljudet och värmen från lågorna. Tillaga lunchen, middagen, koka kaffe, värm frusna händer och fötter och upplev det härliga med friluftslivet, men lämna inte elden utan uppsikt.

7. Ta hand om naturen - återställ platsen

Det bästa är att låta elden brinna ut av sig själv, men var noga med att det inte är någon glöd kvar. Ibland kan marken under elden fortfarande vara varm, häll rikligt med vatten och försäkra dig om att elden är släckt. Det ska gå att ta på askan. Sist men inte minst, ta med ditt skräp och återställ platsen som den var när du kom, så att personen efter dig kan få samma härliga upplevelse som du!

« Tillbaka till Guider